21. august 2011

Lukten av Mexico.For mange år siden bodde familien min i Mexico. Selv om jeg bare var en liten jente da, kan jeg enda husken lukten av Mexico City - den spesielle blandingen av eksos, grillet kylling og tabasco-saus. Noen ganger får jeg noen veldige flashbacks. Når jeg lager mexikansk mat for eksempel. Da kjenner jeg at jeg lengter etter noe jeg egentlig ikke kan sette fingeren på. Fjerne minner og glemte smaker. Kaktussuppe, maistortilla, Jaquline og de andre fra barnehjemmet. 
Så lenge jeg kan huske har meksikansk mat vært helgemat, festmat og allslags annen mat i vårt hus. Det var det vi alle likte best. Jeg husker hvordan min far begynte på sine spanske regler mens de tilberedte maten, og hvordan sanger på spansk ljomet gjennom huset da han sang for full hals. Og så mye god mat det var å velge i! Mors sterke chili con carne og bønnestuing, fars beste guacemole, deilig taco med alt tilbehør du kan tenke deg, burritos, fajitas, quasadillas. Men en rett har altid vært min favoritt. Jeg ønsket meg denne rette på bursdagen min vært år, og hadde den som hovedrett i konfirmasjonen da tema var mexikansk buffet - Enchiladas. Av alle de gode smakene fra Mexico, er denne den beste.


Enchiladasen går aldri ut på mote når det kommer til min familie, og Joakim har (heldigvis!) blitt like glad i den som meg! På fredag fikk vi besøk, og jeg spurte Joakim om hva han hadde lyst til å spise. Han svarte meg med glimt i øyet: "Du har lovet meg enchiladas helt siden vi kom hjem fra ferie..." Jeg var ikke vanskelig å be. Enchiladas ble det, og jeg nøt hvert sekund som ble brukt på kjøkkenet. Putte de forskjellige ingrediensene sammen, smake med en te-skje, eksprimentere litt med krydderet, kikke bort på Joakim som laget guacemolen, smake litt på den også, åpne komfyren 
- og kjenne at lukten som møtte med kom helt fra Mexico. 


Oppskrift finner du under her, dersom du har lyst å prøve deg på familien Krogedal´s enchiladas:
Enchiladas:(6-8 store tortilla)
1 løk
3 båter hvitløk
1 ss olje
300g kjøttdeig eller kyllingfilet (jeg foretrekker kylling)
2 dl ketchup (Heinz smaker best til)
1 dl vann
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
3 ss chilisaus (Feks Heinz Chilisaus)
1 ts chilikrydder (eller mindre dersom du ikke liker det så sterkt)
1 dl reven ost.


Stek kylling og olje i en stor gryte med oljen. Ha i alt det flytende, rør godt og bland inn alt krydderet og hvitløken. La det koke litt til kyllingen er gjennomstekt.
Bløt tortillaene litt i vann og ha i fyll på langs i midten av tortillaen, rull den sammen og ha den i en ildfast form. Gjør dette med alle tortillaene, legg dem side ved side i formen og strø ost over. 

Stekes ovnen i ca.10 min på 225 grader i til osten er gylden.


4 kommentarer:

 1. Å steike det var godt:) eg drømmen ennå om den middagen hehe

  SvarSlett
 2. Hvor ble det av denne oppskriften?! :(

  SvarSlett
 3. Beklager at jeg hade glemt å legge ut oppskriften! Men nå er den der:-)

  SvarSlett
 4. Nydelig!!! Familien har fått en ny favoritt!

  SvarSlett