15. august 2011

Sophies Løksuppe.


Det er morsomt, syns jeg, at dess mer jeg har å gjøre, dess mer tenker jeg mat. Dess dårligere tid jeg har, dess mer får jeg lyst på noe skikkelig godt. Idag var en slik dag. Men jeg var fast bestemt for å ikke gi etter for presset - jeg skulle få unnagjort masse før jeg belønnet meg selv med en kort stund på kjøkkenet. Jeg startet dagen med forkost, noen forelesninger på skolen, en tur på kafé for å få unnagjort det verste som jeg grudde meg mest til (alt for mye gøy å finne på hjemme, vet du) og så kom jeg hjem. Jeg satt meg ved bordet foran macen min. Jeg begynte på oppgavene foran meg, men merket at blikket stadig ble dratt bort til kokeboka "Miss Dahl´s Voluptuous Delights"(Skrevet av modell Sophie Dahl, barnebarnet til Roald Dahl). Den er jo så fin og søt og inneholder så mye godt. Fokus! Tilbake til jobbing. Blikket vandret igjen. Full skjerpings, Caroline. Og jeg skjerpet meg - før jeg plutselig fant meg selv med boka mellom hendene, og selvkontrollen fraværende. Jeg så bilde av en deilig fransk løksuppe, og så megselv gå inn på kjøkkenet for å finne ingrediensene til den. Selvdisiplin er oppskrytt. Den skygger for kreativiteten.



Jeg gjorde litt om på oppskriften, og gjorde den til min egen. Tradisjonell fransk løksuppe spør jo egentlig etter brød på toppen, med ost over, men jeg valgte å heler ha landbrød med rosmarinolje ved siden. Og det er jeg glad for, for den ble helt fantastisk! Jeg anbefaler deg å prøve denne på en vindfull dag når regnet høljer ned. Da passer den perfekt! Fyldig, syrlig og varmende. Jeg er glad for at spontaniteten tok over - for det resulterte jo i et deilig måltid!


Oppskrift finner du her:

Fransk løksuppe: (På Carolines vis)
3 store, gule løker, kuttet i biter
1 ss smør
1 ss olje
1,8 l kyllingbuljong
2 dl hvitvin
1 ss kvalitets balsamico-eddik (Jeg bruker en fra Oliviers&Co - Vellagret fra Modena)
1 ts timian
1 ts rosmarin
Salt og nykvernet pepper - smakes til

Smelt smøret og oljen i en tykkbunnet gryte på lav varme. Ha i løken og surr i ca.40 min - til løken er karamellisert.
Ha i buljongen, vinen, eddiken og krydder. La koke i ca.15 min.

Server med god brød til, eller ha det på toppen av suppa, med litt revet parmasan over.

1 kommentar: